Orchideacsodák
0
...

Az orchideák tartásával kapcsolatos kérdések

Miért fonnyad el és esik le az orchidea bimbója?
Ennek oka lehet hirtelen hideghatás, huzat, vagy ritkább esetben tetű vagy szemmel szinte láthatatlan kártevő. Tegyük huzatmentes helyre a növényt. Ha az ablakot, ajtót hűvösebb időben nyitogatjuk, akkor helyezzük tőle messzebb a növényt legalább arra az átmeneti időre, míg az ablak/ajtó nyitva van. Ha kártevőt sejtünk, vizsgáljuk meg alaposan a bimbókat (és az orchidea levélzetét is) nagyítóval.


Miért nem nyílik ki az orchidea bimbója? Miért ragadnak össze a szirmok és az új levélhajtások?
Ennek oka általában az alacsony páratartalom. Próbáljuk meg emelni a páratartalmat az orchidea körül, vagy permetezzük naponta úgy, hogy estére a víz felszáradjon.


Szépen fejlődik az orchideám, mégsem virágzik már 1-2 éve. Mi lehet az oka?
- A növekedéshez elegendő a fény mennyisége, de a virágzáshoz kevés. Próbáld megemelni az orchideát érő fény mennyiségét. Ez nyáron világosabb helyre helyezéssel megoldható (a tartós tűző napot azonban kerülni kell!), télen kiegészítő megvilágítás lehet szükséges.

- Elmaradt a szükséges pihenő időszak. Számos orchidea az év egy bizonyos szakaszában pihentetést igényel, mely általában a hőmérséklet csökkenését, az éjszakai-nappali hőmérséklet 8-10 fokos ingadozását, az öntözés mennyiségének csökkentését vagy teljes elhagyását jelenti. Például a télen-nyáron, éjjel-nappal 22-24 fokon tartott Phalaenopsis nem virágzik. Az egyes növények tartási igényeiért olvasd el az orchidea gondozási útmutatóját.


Az egyes méretbesorolások milyen hosszúságot/magasságot jelölnek?
blokkos - miniatűr: kb. 0,5-5 cm
blokkos - kisméretű: kb. 5-30 cm
blokkos - nagyméretű: kb. 30 centiméternél nagyobb

cserepes - kisméretű: cseréppel együtt kb. 6-30 cm
cserepes - közepes méretű: cseréppel együtt kb. 30-60 cm
cserepes - nagyméretű: cseréppel együtt kb. 60-100 cm
extra nagy méret: 1 méter fölött


Az egyes méretbesorolások általában milyen cserép méretet jelölnek?
cserepes - kisméretű: 6-10 cm átmérőjű cserepek
cserepes - közepes méretű: 10-14 cm átmérőjű cserepek
cserepes - nagyméretű és extra nagy méret: 15 cm és annál nagyobb átmérőjű cserepek

A méretek tájékoztató jellegűek, egy nyolcas vagy tízes cserépben lévő orchidea is közepes méretbesorolást kaphat, ha maga a cserépben lévő orchidea magas, és fordítva, egy 12-es cserépben lévő orchidea is kisméretű besorolást kaphat, ha maga a növény nem nő magasra.