Orchideacsodák
0
...

Az orchideák hőigény szerinti felosztása

Hidegházi orchideák
A trópusok magas hegyvidékein élő orchideák sorolhatóak a hidegházi orchideák közé, melyeknek téli éjszakai hőigénye 8-12 fok között ingadozik, de ettől mind alacsonyabb, mind magasabb hőmérsékletet is elviselnek. Bizonyos fajok bírják a nálunk tapasztalható nyári meleget, bizonyos fajok nem. A nyári nagy meleg elviselésében úgy segíthetjük a hidegházi orchideákat, hogy este megöntözzük földjüket és párásítjuk őket, hogy az éjszakai
lehűlésben felüdülhessenek.

 

Mérsékeltházi orchideák
A mérsékeltházi orchideák viszonylag könnyen nevelhetőek a mi klímánkon, mert az alig tér el az eredeti trópusi környezetüktől, legfeljebb az öntözésre és páratartalomra kell jobban odafigyelni. Télen az éjszakai hőmérséklet 12-17 fok között ideális számukra, melyet hűvös szobában, előszobában biztosítani lehet. Sok faj azonban 17-18 fokos éjszakai szobahőmérsékleten is szépen fejlődik, tehát szobában is tarthatóak.

 

Melegházi orchideák
A melegházi fajok télen is 16-20 fokos éjszakai hőmérsékletet igényelnek, bár a virág képződésre rásegíthet, ha alkalmanként 14-15 fokra csökken az éjszakai hőmérséklet. A legtöbb melegházi fajnak nincsen pihenési időszaka, szinte egész évben meleget, nedvességet és magas páratartalmat kívánnak. Ez alól csak néhány orchidea faj kivétel, melyek a meleg és a magas páratartalom mellett száraz teleltetést igényelnek.