Orchideacsodák
0
...

Cserepes orchideák átültetése

 Orchideák átültetése, vagy orchidea átültetés alatt mindig érdemes egyszerű dolgokra gondolni. Ez a sokszor túlmisztifikált kérdéskör a gyakorlatban nem csak nagyon egyszerű művelet, de rendkívül fontos is. Ha másért nem, akkor azért érdemes átültetni orchideáinkat, hogy nagyobb, szebb és több virágot hozhassanak, ráadásul várhatóan gyakrabban. Természetesen nem csak ez a fontos. Minden orchidea - mint élőlény - szeret élni, szeret jól élni. Nincs is ehhez sok mindenre szüksége, de arra a kevés dologra nagyon. Ilyen például a víz, a fény, az ideális hőmérséklet, a tápanyag és a friss ültető közeg. Ha ezek egy orchidea rendelkezésére állnak, az azt is jelenti, hogy - gondos kertészként - megfelelően törődünk növényünkkel, mely az orchidea színén, növekedésén és virágain egyaránt látszani fog. Az orchidea fentebb felsorolt fő igényei közül bármelyiket is hiába biztosítjuk, ha a növény gyökerének nem megfelelő a közege. Ezért talán innen kezdődik minden, ha orchidea tartásról beszélünk; az orchidea átültetés az egyik legfontosabb dolog.
Sok esetben jutunk orchideához úgy, hogy - teljesen érthető okokból - virágzó növényt kapunk, vagy vásárlunk. Látszik is egyes esetekben, hogy a virágzó orchidea már-már igényelné az átültetést. Ilyenkor azonban türelemmel kell lennünk és meg kell várnunk az elvirágzást az átültetéssel. Ez után viszont következhet, sőt kívánatos az orchidea átültetése. Hogyan is javasolt az átültetés?

Cserepes orchideák esetében az átültetés ideális ideje a tavasz és nyár, az új hajtások megjelenése után. Átültetésre akkor van szükség, ha a növényünk ültetőközege összetömörödött, lég- és vízáteresztő képessége csökkent; az orchidea gyökérzete már teljesen behálózta a cserepet; vagy ha a növény már nagyon nagy tővé fejlődött.
A cserepes orchideák átültetéséhez szükséges eszközök:
- az orchidea igényeinek megfelelő méretű, laza, jó vízáteresztő képességű speciális orchidea ültetőközeg;
- műanyag cserép vagy agyag cserép.

 

 

A cserepes orchideák átültetését egy Phaleaenopsis orchidea példáján mutatjuk be.
 Ha orchideánk közege fekete színű és tömör, a gyökerei nem jutnak megfelelő levegőhöz, ami gyökér rothadáshoz vezethet.

Első lépésként le kell választani az orchidea gyökereit a cserép faláról, amit műanyag cserép esetében a cserép körbenyomogatásával tudunk megtenni. Amikor a gyökerek érezhetően leváltak a cserép faláról, óvatosan húzzuk ki növényünket az ültetőközeggel együtt a cserépből.
Miután óvatosan lefejtettük egymásról a gyökereket, ki kell rázzuk közülük az ültetőközeget.
Ezután az elhalt növényi részeket, gyökereket eltávolítjuk. Amennyiben az orchideánkat nem kívánjuk tőosztással szaporítani, válasszunk egy mérettel nagyobb cserepet, melybe egy új ültető közeggel átültethetjük növényünket.
A kép bal oldalán a friss, jobb oldalon az összetömörödött, régi ültetőközeget mutatjuk be; középen a régi közegtől megtisztított orchideával.

 

 

A tőosztáshoz, vagy elsárgult növényi részek eltávolításához steril vágóeszközt kell használnunk, mely lehet egy éles kés vagy olló is, melyet szimplán nyílt lánggal fertőtlenítünk, de ajánlatos professzionális kertészeti ollókat használni!
Az utóbbi eszközzel ugyanis minimális sérülést okozunk növényünknek, mely a kórokozók bejutásának kockázatát lecsökkentheti.
A fertőtlenítés azért is fontos, hogy ha esetleg több orchidea átültetését végezzük egymás után, az esetleges betegségeket ne vigyük át az egyik orchideáról a másikra.
A közeg levegőzésének további biztosítása céljából a cserép aljába szórhatunk vékony rétegben agyag granulátumot vagy lávagranulátumot.
Ha az orchidea gyökérzete sűrű, akkor próbáljuk meg egyenletesen elosztani a cserépben, és mind a gyökerek közé és köré is szórjunk ültetőközeget. Ha az orchidea mégsem áll meg biztosan a cserépben, akkor kötözzük hozzá egy pálcához.

Az így beültetett növényünket a beültetést követően ne locsoljuk meg, hanem 2-3 hétig tartsuk inkább szárazan vagy enyhén nyirkosan, és csak a páratartalom legyen magas körülötte.

 

 

 

A szárazabb közeg ösztönzi a gyökérfejlődést, így a növény hamarabb növekedésnek indul és megerősödik.