Orchideacsodák
0
...
Tolumnia hawkesiana - egy apró orchidea Kubából
2020.
szept. 11.

Tolumnia hawkesiana - egy apró orchidea Kubából

Tolumnia hawkesiana - egy apró orchidea Kubából egészen pontosan Kuba északi partjáról - a sziget keleti oldalán. Szokták kérdezni; Mégis min él meg egy ilyen apró orchidea? Természetesen bokrokon és cserjéken telepszik meg leginkább és pici hegyes, legyező alakú elrendezésű levelei és vékony fehér gyökerei áthatolhatatlan telepeket alkotnak. A Tolumnia nemzetség egyik fajáról van szó melyet gyakorlatilag azt lehet mondani, hogy 1986 - óta ismerhetünk. Természetesen korábban is létezett, de ekkor írták le először, ekkor fedezték fel és ezt követően ismerhették meg az orchidea kedvelők is.

 

Ápolása és gondozása

 


Fényigénye 20000 - 30000 lux fényszintre tehető. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy viszonylag erős szórt fényre van szüksége (védeni is kell őt a déli nap közvetlen sugaraitól nehogy megperzselődjön).
Hőmérséklet igényét tekintve télen is és nyáron is tartható lakásban - hellyel közzel egybevág hőigénye az évszak és/vagy a fűtési szezon hőmérsékletével. Egyszóval ahol mi jólérezzük magunkat ott ő is. Ahhoz, hogy sikeresen tartsuk parafán hosszútávon, párásítsuk a közvetlen környezetét kicsit - akár úgy, hogy vízzel permetezzük a levélzetét is.
A vízigényére úgy érdemes gondolni, hogy bár bő vízzel és gyakran javasolt öntözni de a gyökereknek viszonylag hamar le kell tudniuk száradni (ezt lakásban tulajdonképpen nem nehéz elérni).
A Tolumnia hawkesiana aktív növekedése során a növényt minden héten javasolt tápoldatozni túlhigított orchidea tápoldattal - így biztosítva számára a folyamatos és kiegyensúlyozott tápanyagellátást.

 

Ne csak hajtsuk, pihentessük is!

Télen kevesebb vízre van szüksége ahhoz, hogy ideálisan pihenhessen és fejlődhessen. Ennek ellenére persze néhány napnál hosszabb ideig semmi esetre se száradjon ki. A tápozást télen mérsékeljük egészen addig, míg a tavaszi nappalok hosszabbodásával meg nem nő a növény vízigénye. Ezek az apró figyelmességek segíteni fognak virágzásra bírni a növényt - mely természetesen nem titkolt cél esetében sem... Halvány rózsaszínű üde virágokat várhatunk hajtásonként 2 - 4 virággal.

 

 

0 hozzászólás

Új hozzászólás