Orchideacsodák
0
...
Mit csináljak az orchideával vásárlás után?
2019.
okt. 1.

Mit csináljak az orchideával vásárlás után?

Mit csináljak az orchideával vásárlás után? Mit kezdjünk vele otthon, hogy mindig szép maradjon, hogy a lakás dísze lehessen? Bár sok esetben írnak az orchideákról úgy, mintha nehéz volna tartani őket és sok gondozást igényelnének, de valójában ez nem teljesen így van. Mindenki dőljön hátra, lehet könnyedén is virágzó orchideákat tartani otthon a lakásban. Az első és legfontosabb, hogy mindez (természetesen) orchideák nélkül nem megy. Számos könnyen tartható orchideát ismerhetünk akár kereskedelmekből, nagyáruházakból, virágboltokból vagy kertészetekből. Ami ezen a szegmensen elérhető az viszont egy szűkebb szelet - itt néhány hibrid ami alapvetően uralja a dísznövények világát csak a színek és virágméretek és a virágszárak száma növeli a kínálatok gazdagságát. Mikről beszélünk most? Phalaenopsis, Dendrobium, Paphiopedilum, Miltonia, stb. Ezek az un. hibrid orchideák, melyek tartása (hála a tudatos keresztezéseknek) kifejezetten könnyű. Esetükben pár sarkos dologra kell figyelni a vásárlás uán és sok-sok virágban gyönyörködhetünk otthon tartósan. A celofánból való kicsomagolást követően a néhány sarkos dolog pedig nem több mint:

 

  • Tegyük fényes helyre - de ne tűzzön rá a nap

  • Adjunk nekik időnként tápanyagot és öntözzük vagy merítsük

  • Évente ültessük át friss ültető közegbe - ha éppen nem virágzik

 

 

Az orchideák öntözése és tápozása - gondozásuk egyszerűen

Először is hova tegyük? A legfényesebb helyre - az lesz a legjobb. Arra azért ügyeljünk, hogy ne perzselje közvetlenül a nap és fűtési szezonban ne szárítsa túl közelről a radiátor. Ezen felűl pedig bárhova lehet tenni, a lényeg az, hogy jusson neki elég fény. Innen öntözés és tápozás kérdése minden - illetve az időnkénti átültetésé. Hogyan öntözzük az orchideánkat? Az orchideákat úgy érdemes öntözni, hogy vízbe merítjük pár percre (maximum), hogy a víz járja át az egész cserepet belülről. Öntözhetjük zuhany szerűen is, de fontos, hogy a víz ne csak átfollyon rajta itt-ott, hanem járja át tényleg az egész közeget. Nem szabad ezt követően vízbe állítva tartani - ezért a kaspóból is mindig leöntjük a felesleges vizet - az orchidea ültető közeg inkább nyirkos legyen mint túl vizes. Az öntözés gyakorisága természetesen évszak függő is és a lakás adottságaitól is függhet, de ökölszabályként azt lehet mondani, hogy télen heti egyszer vagy kétszer öntözzük őket, míg a nyári időszakban inkább kétnaponta (nagy kánikulában akár naponta). Az öntözést érdemes a reggeli - délelőtti órákban megejteni (így elkerülhetjük a zöld részek rothadását vagy gombás megbetegedését). Az aranyközépút itt is beválik és érdemes lazán, oldottan gondolni az öntözésre - sose görcsöljünk rá - nekünk is és a növénynek is ez a legjobb.

Ahhoz, hogy a növény tartós és nagy virágokat tudjon hozni, adjunk neki tápanyagot. Ez lehet tápoldat is és lehet természetes trágya is. Minden esetben kövessük a termék ajánlását, mert egyszerűen ez válik be. Fontos megjegyezni, hogy az orchideák átültetését követően legalább három hetet hagyjunk ki a tápozással - elősegítendő a gyökerek stabilizálódását. A tápanyagok használata természetesen nem csak az orchidea virágzását fogja segíteni. Ha normális mennyiségben használjuk, erősebb és ellenállóbb növényünk lesz, mely zöld részeivel is dekoratív dísze lehet otthonunknak - mert ugye vannak virágzás mentes időszakok is és nem baj, ha olyankor is jól mutat a növény (mondjuk egy szép kaspóban). Az orchideák gondozásához két tápanyagot ajánlanánk nektek ezúttal - melyeket hosszú idő óta alkalmazunk mi is és egyszerűen beváltak. Az egyik a Hochwertiges tápoldat és a másik az Orchid Master. Előbbi egy olyan tápoldat amelyikkel a növény zöld részeit is permetezhetjük - úgy is tudja hasznosítani a növény, de alapvetően az öntözővízhez adagolva használjuk. Az utóbbi pedig közvetlen az ültetőközeg felszínére helyezve alkalmazható - így működik a legjobban.

Hochwertiges orchidea tápoldat

 

Orchid Master természetes tápanyag

 

 

Az orchideák átültetése

Sokan megriadnak a gondolattól, hogy át kellene ültetni az orchideát. Pedig... Nem bonyolult és pillanatok alatt megvan. Kapd ki a cserépből, rázd le óvatosan de határozott mozdulatokkal a régi "földet" és ha van nem élő gyökér azt vágd ki és mehet vagy ugyanabba a cserépbe amiben volt, vagy ha nem fér vissza bele akkor mehet eggyel nagyobba. Két dologra érdemes gondolni. Az egyik, hogy ha vannak a cserép felett nőtt gyökerek, azokat próbáljuk óvatosan behajtani az új közegbe a többi gyökér közé. A másik, hogy mindig virágzás után ültessünk át, hogy elkerülhessük a bimbó illetve virág hullást. Az átültetést követően ki is vághatjuk az elvirágzott virágszárakat - így a következő virágzásnál nagyobb, több és tartósabb virágokkal ajándékoz meg minket a növény. Végezetül tegyük egy szép kaspóba, hiszen ez nekünk jó, csak fokozzuk vele a növény enteriőr dizájn értékét! Összességében ilyen egyszerű is lehet az orchideák tartása és ilyen könnyen is juthatunk jó virágos hangulathoz otthonunkban. Rajtunk múlik, hogyan fokozzuk a hangulatot körülöttük, rajtunk múlik körül vesszük-e őket további orchideákkal vagy tillandsiákkal. Bárhogyan is legyen, ha öntözzük és tápozzuk őket, már nem tartjuk őket hiába és időröl - időre gyönyörű virágaikkal színesíthetjük és tehetjük kellemesebbé az otthon töltött időt.

 

Hochwertiges orchidea ültető közeg - magas minőségű keverék természetes anyagokból

 

 

 

 

 

 

 

 

0 hozzászólás

Új hozzászólás