Orchideacsodák
0
...
Az illatos orchideák szerelmeseinek: Oncidium ornithorhynchum
2021.
szept. 20.

Az illatos orchideák szerelmeseinek: Oncidium ornithorhynchum

Ki ne szeretné az illatos orchideákat? Kit ne örvendeztetne meg egy kaszkád jelleggel leomló különlegsen szép, apró virágok sorából felépülő virágfürt? Ez már önmagában elég vonzó egy orchideától de ezt csak tetézi, hogy ez a növény - az Oncidium ornithorhynchum - ráadásul egy igen könnyen és probléma mentesen tartható növény. Könnyű virágzásra bírni és nem érzékeny sem az átültetésre sem a tápanyagok alkalmazásának mértékére. Érdekes módon ez a filigrán virágú orchidea valahogy nem tudott bevonulni eléggé a köztudatba, nem tudta eléggé megmutatni magát pedig virág nélkül is kellemes növényi dísze lehet otthonunknak. Kifejezetten szerethető és kezdőknek és rapszódikusabb orchideatartóknak is csak ajánlani lehet.

Nézzük mit is lehet tudni erről a növényről:

Az Oncidium ornithorhynchum orchidea Közép-Amerika északi részén őshonos. Mexikó nedves erdőiben található meg 650-1450 m magasságban. Mérsékelt házi orchidea mely virágai nem meglepően aprók és csodálatos módon illatosak is. Szereti a sok fényt, de ahogyan a legtöbb orchidea esetében, így az ő esetében is kerüljük a tűző napot. Számára a legideálisabb a nyári 24-25°C és a téli 22-23°C - os átlag hőmérséklet. Ennek ellenére gyakorlatilag otthonunk "átlaghőmérséklete" minden évszakban ideális környezetet jelent számára. A levegő páratartalom igénye 65-80% de jellemzően, ahol egy Lepke orchidea képes virágba borulni ott az Oncidium is fog virágozni. Jelentősen nagy méretet is képes elérni az évek alatt, ezért cserépben érdemes tartani és ha idővel túl nagy tövet kapunk tőosztással könnyen szaporíthatjuk, szétoszthatjuk két vagy több tőre. Növekedési időszakban bőséges öntözést igényel de a téli időszakban inkább picit fogjuk vissza a vízmennyiséget. A virágzás serkentéséhez pihenő időre van szüksége - ez azt jelenti, hogy visszafogott öntözés mellett nem tűző napon tartjuk. Miután az új hajtások megjelennek a pihenő idő véget ér és ismét  bőségesen lehet öntözni és tápozni.

.

 

Ha kedvet kaptál hozzá, webáruházunk kínálatában jelenleg elvirágzott példányokat tudsz rendelni melyek egy éven belül (ha nem hamarabb) újra hozzák illatos apró virágaikat.

KATTINTS IDE VAGY A KÉPRE!

0 hozzászólás

Új hozzászólás