Orchideacsodák
0
...
4 + 1 tipp hogyan tartsunk orchideákat a szabadban nyáron
2022.
jún. 21.

4 + 1 tipp hogyan tartsunk orchideákat a szabadban nyáron

 A nyári melegben sokan vannak akik kültéren "nyaraltatják" orchideáikat. Ennek persze vannak feltételei, hogy elérhessük a kívánt eredményt és a növények probléma nélkül átvészelhessék ezt az időszakot. Lássuk mik ezek, nézzük melyek a főbb szempontok a nyári kültéren való orchidea tartáshoz:

 

Ne érje tűző nap az orchideákat

Az orchideák nem viselik jól a perzselő napot. Fontos, hogy bár fényes helyen szeretnek élni, de részleges vagy teljes árnyékolással tartsuk csak őket kültéren. Ha van a kertben egy nagyobb fa ami kellő árnyékot ad akkor akár ki is függeszthetjük őket ami esetenként nagyon látványos kert dekoráció is lehet (főleg mikor virágba borulnak orchideáink). Ha az árnyékos vagy szórt fényes hely megvan akkor már csak pár dologra kell figyelnünk.

 

 

Lehetőleg reggel öntözzük őket

Ha nincs olyan szerencsénk, hogy hajnalban vagy a reggeli órákban esett az eső akkor reggel öntözzük meg a szabadban tartott orchideákat. Kültéren fokozottabban is párologtatnak és a hosszabb nappalok okán is több vízre van szükségük. Természetesen ilyenkor sem állhatnak vízben és ilyenkor is kerülni kell, hogy az éj sötétjében a növényi ízesüléseknél megült víz maradjon (ezért ntözünk lehetőleg a reggeli órákban).

Tartsuk távol a csigákat

A kültéren "nyaraltatott" orchideák legnagyobb ellensége a csiga. Próbáljuk távoltartani őket az orchideáktól (erre sok féle kertészeti praktika létezik) és ha észrevesszük a növényen akkor gyorsan szedjük le és helyezzük át mondjuk egy bokor tövébe vagy egyéb az orchideáktól távol eső semleges helyre.

 

 

Adjunk picit több tápanyagot

Ilyenkor a meleg és az intenzív növekedés éppúgy megterheli a növényt mint a dús virágzás ezért a szokásos mennyiségnél vagy picit többet vagy a szokásos mennyiség biztosítása mellett picit gyakrabban adjunk orchideatápot kedvenc növényeinknek. Meg fogják hálálni és ez nem csak a növénynek lesz jó de természetesen nekünk is - mert ha az orchidáknak jó akkor ez az orchidea kedvelőknek is jó!

Ültetőközeg "tunning"

Különbző orchideák különböző ültetőközegeket kedvelnek ugyan de általánosságban elmondható, hogy a legtöbb orchidea ültető közeg "felturbózható" valamivel - a nyári kültéri tartásra gondolva. Ilyen anyagok példának okáért a Sphagnum moha, a Seramis, a habkő vagy az Új-zélandi páfránygyökér.

Ebben a hónapban is vannak újdonságaink a webáruházban amiket érdemes átnéznetek, ha eddig még nem tettétek volna. Nézelődjetek és engedjetek a csábításnak!

Ha valamilyen új orchideára vágynál vagy szükséged volna orchidea kiegészítőkre akkor ne felejts el körülnézni orchidea webáruházunkban! Megnézed a kínálatot?

 

 

 

0 hozzászólás

Új hozzászólás