Orchideacsodák

Menü

Amit kínálunk

Névnapok

05.09.Gergely
05.10.Ármin, Pálma
05.11.Ferenc
05.12.Pongrác
05.13.Imola, Szervác
05.14.Bonifác
05.15.Szonja, Zsófia
Hirdetes

Közösség

Cattleya iricolor

Nagyobb képért kattints a képre!

Méret: blokkos - kisméretű

Fényigény: közepesen fényigényes

Hőmérséklet: mérsékeltházi-melegházi

Vízigény: közepesen vízigényes

Pára: közepes páratartalom (50-70%)

Állapot: virágzóképes

Szinonímák:

Vásárlói vélemények:
Télen is épségben megérkezik!

Cattleya iricolor gondozása

A cattleya iricolor orchidea igazán elegáns Cattleya fajta. A télen vagy tavasszal nyíló illatos virágok rendkívül kecsesek: a szirmok vékonyak és krém színűek, az előre ugró ajak hengeres alakú, belső felületén markáns sárga és bordó (vagy lila) színezet található, mely miatt a szivárvány-színű Cattleyaként is szokták emlegetni ezt a lenyűgöző orchideát.

A Cattleya iricolor orchidea a természetben az Andok hegyláncaiban található meg 400-1200 méteres magasság között, Peru és Ecuador területén.

A Cattleya iricolor orchidea parafa blokkon és cserépben egyaránt tartható. Tavasztól őszig bőséges öntözést, lehetőleg minél több párát és sok fényt igényel. Ha van kertünk, kitehetjük egy fa árnyékába (csigáktól óvjuk!), ha nincs, akkor olyan ablakba helyezzük el, ahol jó a légmozgás (ami nem huzat!) és sok fény éri. Lehetőség szerint a déli tűző naptól óvjuk. Nyáron hetente tápozhatjuk orchidea tápoldattal.

Az ősz közeledtével fokozatosan csökkentsük a Cattleya iricolor orchidea öntözését és tápozását. Télen biztosítsunk neki pihenőt: viszonylag szárazon tartsuk, inkább a páratartalom legyen magas körülötte, és inkább párásítsuk, mint öntözzük. Amennyiben parafa blokkon tartjuk, úgy kissé gyakrabban öntözzük, mint cserepes társait, mert blokkon tartva hamarabb kiszáradhat. Figyeljünk, hogy a bulbák ne ráncosodjanak össze. Fényigénye télen is magas, viszont az éjszakai hőmérséklet 15-17 fok közé süllyedhet.

A Cattleya iricolor orchidea átültetésére két-három évente tavasszal, az új hajtások megjelenésekor kerüljön sor. Ültethetjük egy mérettel nagyobb átlátszó orchidea cserépbe, laza, jó vízáteresztésű, darabos orchidea ültetőközegbe - vörösfenyő kéregbe. Az átültetés után kb. két hétig ne öntözzük, csak párásítsuk. Átültetéskor tőosztással szaporítható. Ha parafa blokkon tartjuk, először óvatosan távolítsuk el a gyökereket a blokkról, majd egy kevés Sphagnum mohát a gyökeréhez illesztve erősítsük föl az új parafa blokkra.

Ár: 7 850 Ft