Orchideacsodák

Menü

Amit kínálunk

Névnapok

04.24.György
04.25.Márk
04.26.Ervin
04.27.Zita
04.28.Valéria
04.29.Péter
04.30.Katalin, Kitti
Hirdetes

Közösség

Éjjel virágzó Bulbophyllum fajt fedeztek föl
2011. november 24.

A maga nemében egyedülálló, kizárólag éjjel virágzó orchideafajt fedeztek fel botanikusok Pápua Új-Guineában. A különleges növényre egy holland kutató talált rá a Pápua Új-Guineához tartozó Új-Britannia szigeten.

A felfedezés és ez az orchideafaj azért érdekes, mert éjszaka virágzik. A növény különleges virágzási szokására csak akkor derült fény, amikor Hollandiába szállították. Itt vizsgálták ugyanis, hogy miért látszanak elszáradni a bimbói, amikor elérték azt a méretet, amelyből normális esetben 2 centiméteres virág nyílik ki.

Nagy meglepetésére azt tapasztalták a tudósok, hogy a virágok néhány órával alkonyat után nyílnak ki, és napfelkelte után néhány óráig maradnak tárva a szirmok. A virágok csak egyetlen éjszakára nyíltak ki, és a következő nap elszáradtak.

Az egyedet a Bulbophyllum nemhez tartozóként azonosították, amely mintegy 2000 fajjal a legnagyobb az orchideák családjában, és a szokatlan viselkedése miatt a Bulbophyllum nocturnum (éjszakai) nevet kapta.

A tudósok szerint rejtély, miért viselkedik ilyen furcsán a növény. Feltételezésük szerint petéiket éjszaka gombákban lerakó kis legyek porozzák be, és a növény a gombákat utánozza. Az orchidea feltehetően az emberek számára nem érezhető illatot is kibocsát, hogy magához vonzza a rovarokat.

A botanikusok szerint további kutatásokra van szükség a különös viselkedés megértéséhez. Ezt azonban nehezíti, hogy az Új-Britannia nyugati részében lévő területen, ahol a növényt felfedezték, fakitermelés folyik. A felfedezés már csak azért is fontos, mert így kérni fogják a fakitermelési engedélyt kibocsátó kormányt, hogy védje meg az érintett területet.

Forrás: Szeretlek Magyarország
Képek forrása: www.huffingtonpost.co.uk 

 

 

 

 

  

Kapcsolódó termékek:

Bulbophyllum careyanum orchidea

Bulbophyllum echinolabium orchidea - kis méret

Bulbophyllum fraudulentum orchidea

Bulbophyllum lobbii orchidea - 9-es cserépben

Bulbophyllum phalaenopsis orchidea - blokkos

Bulbophyllum phalaenopsis orchidea - cserepes

Kapcsolódó hírek:

Elton Johnról neveztek el egy hibrid orchideát

Tisztelt Látogató! Szeretnénk tájékoztatni, hogy webáruházunk felhasználói élményének fokozása érdekében sütiket alkalmazunk. Webáruházunk használatával ön ezen tájékoztatásunkat tudomásul veszi.